Gravimetrisch doseren is een doseertechniek met een hoge nauwkeurigheid welke werkt op basis van het gewicht van een product. Voor gravimetrisch doseren bestaan verschillende typen feeders. Brabender Technologie kent vijf basistypen feeders. Op de vraag welke nu de beste is, bestaat helaas geen eenduidig antwoord. Dat hangt af van zoveel factoren dat we de mogelijkheden maar even onder elkaar hebben gezet.
Technieken gravimetrisch doseren
1. Roterende schroefdosering
De roterende schroef is breed inzetbaar en wordt dan ook het meest geleverd, met enkele of dubbele schroef. Dit type feeder kan granulaat, vezels, snippers en poeder doseren. Dat is handig wanneer er omgeschakeld moet worden tussen productieprocessen en verschillende producten. Afhankelijk van de stroomeigenschappen van het product kunnen peddels of een roerwerk boven de schroef nodig zijn om het stortgoed te activeren.
-
Enkele schroef
Meestal volstaat de enkele schroef. Deze werkt nauwkeurig, eenvoudig, is prijsgunstig en leverbaar in uiteenlopende uitvoeringen. Zoals een spiraal of volblad. Een Flexwall enkelschroefdosering werkt ook optimaal voor het doseren van vezels. Dat gebeurt in combinatie met een speciale vezelschroef en peddelactivering. Beiden voorkomen dat de vezels beschadigd raken.
-
Dubbele schroef
Bij een laag toerental kan een poederstroom pulseren. Een dubbele schroef zwakt dit af en zorgt voor een gelijkmatiger uitstroom. Ook voorkomt het verstopping omdat poeder zich niet kan opbouwen door de zelfreinigende werking van de twee schroeven. Daarnaast heeft een dubbele schroef een remmende werking op ‘schietend poeder’, bijvoorbeeld talkpoeder of sommige kalksoorten.
2. Roterende buisdosering
Bij extreem lage doseercapaciteiten van granulaat is een schroef vaak te groot. Bij hoeveelheden van 20 gram tot 4 liter per uur is het verstandiger te kiezen voor een roterende buisdosering. Hierbij geleidt een spiraalvormige verendraad het granulaat naar de voorzijde van een conische buis. Zeker met microgranulaat van 1 tot 2 millimeter werkt dit doseertype uiterst nauwkeurig.
3. Trilgootdosering
Voor vrijstromend granulaat en volledig vrijstromende snippers is trilgootdosering een interessante optie. Een trilgoot heeft namelijk geen mechanische delen in de productstroom en is daarmee uiterst onderhoudsvriendelijk. En bovendien is deze makkelijk en snel te reinigen.
Opbouw en brugvorming
Niet-vrijstromende producten zijn ongeschikt voor dit type feeder, omdat ze zich kunnen opbouwen op de trilgoot. Dit leidt tot afwijkingen in de trilregeling en dat doet afbreuk aan de nauwkeurigheid. Ook kan brugvorming ontstaan in de hopper boven de goot, omdat de uitloopdiameter altijd kleiner moet zijn dan de breedte van de goot.
4. Doseerbandwegers
Tot de uitvinding van differentiaaldoseren, midden jaren ’70, werden doseerbandwegers het meest gebruikt in de industrie. Dit is een korte, transportband binnen een gesloten omkasting. Een deel van die band is voorzien van een weegsegment dat het productgewicht meet. In combinatie met de snelheidsmeting van de transportband geeft dit een waarde van een x-aantal kilogram per uur. Dat is net zo nauwkeurig als de differentiaaldosering met andere typen feeders.
Hoge doseercapaciteit
Doseerbandwegers werken eenvoudig en makkelijk. Ze kunnen ieder type stortgoed aan, snel en kort navullen is niet nodig en de inbouwhoogte is relatief laag. Bij relatief hoge doseercapaciteiten, grofweg boven de 3 tot 4 ton per uur, is dit een bedrijfsgunstige oplossing. Ze zijn ook verkrijgbaar in een ATEX-veilige uitvoering.
Meer onderhoud
Wel is het belangrijk om te weten dat een doseerbandweger veel meer beweegbare onderdelen heeft in de productruimte. In de praktijk zie je dat zich daar toch stof op afzet, ook als er wordt afgezogen. Daarom vraagt een doseerbandweger meer nazorg en onderhoud, waardoor de total cost of ownership hoger ligt.
5. Flowmeter
Coriolis flowmeting meet de weerstand die een schoepenwiel ondervindt wanneer die met constant toerental roteert, terwijl het stortgoed vanuit het centrum van het schoepenwiel naar buiten wordt geslingerd. Dit principe kent weinig bewegende delen en is daarmee minder onderhoudsgevoelig dan de doseerbandweger. Officieel is de flowmeter geen feeder, want het heeft een separaat doseerorgaan nodig. Zoals een doseerschroef of een roterende doseersluis.
Grote capaciteit
Flowmeting is toepasbaar op granulaat en poeders die met grote hoeveelheden worden gedoseerd. Denk aan een capaciteit vanaf zo’n 3 of 4 ton per uur tot zo’n 60 ton per uur. De nauwkeurigheid van flowmeting is over het algemeen wel iets minder goed dan bij diffentiaaldosering of doseerbandwegers: respectievelijk 1-2% tegenover 0,25-1%). Voor selectie van de juiste type feeder is het met name belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen, samenstelling en karakter van de verschillende producten die je met de feeder wilt doseren (stromingsgedrag, stortgewicht, deeltjesgrootte en -vorm, etc). Daarnaast spelen ook de kosten, de ruimte en de omstandigheden waarin een feeder moet functioneren een bepalende rol.
Meer informatie en advies over gravimetrisch doseren
Voor vrijwel alle doseertoepassingen heeft Brabender Technologie een passende oplossing.
SPS | Solids Process Solutions adviseert graag in het bepalen van het juiste feedertype op basis van het product dat u wilt doseren en de procesomstandigheden.
t: +31 (0) 33 453 23 22
e: rob@spssolutions.nl